maanantai 25. toukokuuta 2009

Repo

Repo on nimi, joka on näyttävästi ja kuuluvasti tuotu esiin tiedotusvälineissä, koska tämän niminen henkilö on ehdolla EU-parlamenttiin.

Repo on ikivanha sana. Se esiintyy kaikissa suomen sukukielissä. Karjalan kielellä se on repo, reboi ja rebolaine, lyydiksi rebuoi ja rebuo, vepsäksi reboi, rebej, vatjaksi repo, viroksi rebane ja liiviksi re'bbi. Virossa rebu tarkoittaa myös munankeltuaista ja punakellertävää väriä. Sana tunnetaan myös etäisimmissä sukukielissämme, joissa se tarkoittaa suunnilleen samaa kuin meilläkin, siis kettua. Esimerkiksi unkarissa sanan vastine tarkoittaa paitsi kettua myös viekasta. 

Sanan suomalais-ugrilaiseksi alkumuodoksi on rekonstruoitu sana *repa. Sana saattaa kuitenkin olla myös indoeurooppalaista alkuperää. Kanta-arjalainen alkumuoto olisi tutkijoiden mukaan *reuposio, ja tarkoittanut kettua ja sakaalia. Myös nykypersian robah tarkoittaa kettua.

Ruotsiksi kettu on räv. Tämän sanan arvellaan lainautuneen ruotsiin itämerensuomalaisista kielistä. 

Sana repo on luultavasti lähtökohtana myös Tallinnan muinaiselle nimelle Reval. Suomalaisen suussa tämä sana jo muinoin vääntyi muotoon Rääveli.  Virolainen tutkija Lennart Meri arvelee, että nykyisen Tallinnan paikalla käytiin muinoin turkiskauppaa ja ketun eli revon nahka oli yksi arvon mitta ja vaihdon väline. Nykyinen Tallinnan nimi tulee sanoista taani linn eli Tanskan linna.

Jos repo-sanaa nimenä ruvettaisiin oikein tosissaan viemään Eurooppaan, se kannattaisi kääntää espanjaksi.  Tunnetaanhan nimi Zorro vähäväkisten auttajana.

lauantai 2. toukokuuta 2009

Asia on tapetilla

Asia on tapetilla, sanotaan, kun siitä jossakin keskustellaan.

Tapetithan ovat seinillä. Miten asia voi siellä olla?

Aikaisemmin tapetilla on tarkoitettu mm. kangasta, liinaa.  Sillä on voitu tarkoittaa myös pöytäliinaa.

Kun jotakin asiaa kokouksessa pöydän ääressä käsiteltiin, sanottiin ja sanotaan vieläkin asia on pöydällä, siis pöytäliinalla eli tapetilla.  

Pääsin pälkähästä

Pääsin pälkähästä, sanotaan joskus, kun on päästy jostakin hankalasta tai tiukasta tilanteesta. Mistä silloin oikeastaan on päästy?

Sanan perusmuoto on päläs. Se tarkoitti ennen suksessa olevaa sidettä ja sitä kohtaa, johon kenkä kiinnitettiin. Pälkähässä jalka pysyi tiukasti kiinni suksessa eikä helposti päässyt irti. Jalka ei päässyt pälkähästä. 

Myöhemmin pälkähästä pääseminen rupesi tarkoittamaan yleensä vaikeasta tai hankalasta paikasta tai tilanteesta pääsemistä.